Panduan ini akan menunjukkan kepada anda cara membeli saham

Stok bukan sekadar sekeping kertas atau nombor yang dipaparkan pada komputer anda. Prosesnya adalah untuk memilih dan membeli sekeping organisasi. Pelabur pasaran saham boleh mengambil bahagian dalam pembangunan ekonomi sambil membuat keuntungan. Proses untuk membeli saham bukanlah mudah. Ia memerlukan kesabaran, pemahaman dan strategi – maklumat tambahan!

Adalah penting untuk mengetahui bahawa saham adalah pelaburan berisiko sebelum anda membuat langkah awal. Harga saham boleh naik dan turun bergantung pada keadaan pasaran, prestasi syarikat, dan faktor seperti ekonomi global. Pelabur harus bersedia menerima kemungkinan kerugian, dan bukan hanya fokus pada potensi keuntungan.

Untuk membeli saham, perkara pertama yang anda perlu lakukan ialah membuka akaun broker. Broker saham adalah syarikat yang bertindak sebagai perantara antara pembeli dan penjual dalam pasaran saham. Broker saham datang dalam pelbagai bentuk, daripada broker perkhidmatan penuh yang menawarkan nasihat pelaburan kepada mereka yang menawarkan yuran rendah tetapi sedikit nasihat. Broker dipilih berdasarkan keperluan individu. Ini termasuk modal yang dilaburkan, pengalaman dengan pelaburan dan keperluan untuk bimbingan profesional.

Penyelidikan adalah perkara seterusnya yang perlu dilakukan selepas memilih broker. Pelaburan saham adalah mengenai penyelidikan. Pelabur mesti memahami asas syarikat yang mereka ingin melabur. Ini termasuk prestasi kewangan dan prospek industri serta risiko yang berkaitan. Penyelidikan saham terutamanya berdasarkan analisis asas dan teknikal. Analisis teknikal digunakan untuk menilai arah aliran harga pasaran saham. Analisis asas termasuk menilai kekuatan kewangan firma.

Langkah seterusnya selepas melakukan penyelidikan anda ialah menentukan jumlah saham yang anda ingin beli. Jumlah wang yang anda perlu laburkan dan keselesaan anda dengan mengambil risiko akan menentukan berapa banyak saham yang perlu dibeli. Untuk mengurangkan risiko, pelabur yang berhati-hati boleh membuat keputusan untuk melabur sejumlah kecil ke dalam banyak syarikat. Pelabur yang lebih berani boleh melabur dalam jumlah wang yang lebih besar ke dalam beberapa syarikat terpilih.

Langkah seterusnya selepas memutuskan berapa banyak saham dan jenis yang anda ingin beli ialah membuat pesanan beli dengan broker. Pesanan boleh dibahagikan kepada kategori berbeza, termasuk pesanan pasaran yang membeli pada harga semasa pasaran atau menghadkan pesanan yang hanya membeli apabila harga tertentu dicapai. Jenis pesanan ditentukan oleh matlamat dan strategi pelaburan individu.

Selepas membeli saham, adalah penting untuk terus memantau pelaburan anda. Perubahan pasaran saham adalah tetap dan dinamik. Pelabur harus sentiasa mengikuti perkembangan terkini dengan perubahan kepada pasaran saham, iklim ekonomi dan syarikat yang telah mereka laburkan. Ia akan menjadi lebih mudah untuk memutuskan sama ada anda ingin menyimpan saham atau menjualnya.